Pihasauna ilman rakennuslupaa?

Tähän mennessä käytännössä jokainen piharakennus on aina tarvinnut rakennusluvan. Tilanne tulee kuitenkin muuttumaan vuodesta 2024 lähtien, jolloin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta esimerkiksi pihasaunan tai puuvajan rakentaminen ei vaadi enää pitkää rakennuslupaprosessia.

Kyseessä on kokonaisvaltainen lakiuudistus, jonka tarkoitus on vähentää rakentamiseen vaadittua byrokratiaa, parantaa piharakentamisen laatua sekä edistää ilmastonmuutoksen hillitsemistä.

Uudistuksen myötä toimenpidelupa, toimenpideilmoitus ja rakennuslupa yhdistyy yhdeksi rakentamisluvaksi. Samalla vanha rakennuslaki poistuu uuden täysin uuden rakentamislain tieltä. Uusi rakentamislaki on syksyllä 2022 eduskunnan käsittelyssä, ja sen on määrä astua voimaan alkuvuodesta 2024.

Uusi rakentamislaki vs. vanha rakennuslaki

Lakiuudistuksen myötä vanha rakennuslaki poistuu kokonaan. Tilalle astuu uusi rakentamislaki, johon integroidaan myös vanha maankäyttölaki.

Ennen lakiuudistusta jokainen yli 20 neliöinen piharakennus vaati poikkeuksetta rakennusluvan.

Uusi laki madaltaa piharakentamisen kynnystä sekä vähentää vaadittavien paperitöiden määrää. Rakennusoikeudet ja -määräykset sekä asemakaavat sulautuvat yhdeksi digitaaliseksi kokonaisuudeksi.

Rakennuslain uudistus on yksi suurimmista lakiuudistuksista vuosiin. Sen toteuttaminen on vaatinut yli 20 jo olemassa olevan lain,mukaan lukien pelastus- ja asuntokauppalain, muokkaamista. Täysin uudistetun lakikokonaisuuden on tarkoitus olla voimassa kymmeniä vuosia.

Mitä piharakennuksia lakiuudistus koskee?

Uuden rakentamislain myötä lähes kaikki alle 30 neliön tai 120 kuution piharakennukset sekä alle 50 neliön katokset voidaan rakentaa ilman rakennuslupaa. Uudistuksen myötä myös tulisijallisten piharakennusten rakentaminen vapautuu. Tämä koskee lähinnä pihasaunoja.

Uudistus ei kuitenkaan poista asumiskäyttöön tarkoitettujen piharakennusten, kuten mökkien tai vierastupien, luvanvaraisuutta. Kuten aiemminkin, piharakennus luokitellaan asumiskelpoiseksi jos tulisijasta löytyy hella. Vesi- ja sähköliitännät eivät luokittele rakennusta asuinkäyttöön tarkoitetuksi.

Lakimuutos ei kuitenkaan vapauta piharakentamista aivan kokonaan. Vaikka tiettyjen rakennustyyppien luvanvaraisuus poistuu, täytyy rakentajalla olla edelleen asemakaavan mukainen rakennusoikeus. Uudistus ei poista kuntien kaavoitusmonopolia.

Mitä voit rakentaa ilman rakennuslupaa lakiuudistuksen astuessa voimaan:

  • Ulkosauna
  • Varasto
  • Liiteri
  • Alle 50 neliön katos (esimerkiksi pihakeittiö tai autokatos)
  • Grillikatos tai kesäkeittiö
  • Terassi

Minkälaisia piharakennuksia lakiuudistus ei koske?

  • Kaikki yli 30 neliön tai 120 kuution piharakennukset
  • Yli 50 neliön katokset
  • Asumiskäyttöön tarkoitetut piharakennukset (vierasmaja, toinen asumus)
  • Energiakaivot (esimerkiksi maalämpö)
  • Yleisötilat (katsomot, suuret valotaulut, kioskit)
  • Yli 30 metriä korkeat mastot, piiput tai tornit

Uuden rakentamislain tavoitteet

Yli 20 vuotta voimassa olleen rakennuslain uudistuksen päätavoitteena on pienrakentamisen helpottaminen madaltamalla projektien aloittamisen kynnystä. Kun ylimääräinen byrokratia karsitaan pois, eivät rakennusprojektit jää enää lupa-asioista kiinni.

Uuden lupamuodon myötä itse lupaprosessia tullaan helpottamaan huomattavasti. Kaikki vaadittavat lomakkeet, asemakaavat sekä hakemuksen siirtyvät uudistuksen myötä täysin digitaaliseen muotoon. Lupa-asioiden digitalisaation tarkoituksena on prosessin helpottaminen sekä ympäristöystävällisyys.

Luvanvaraisuuden poistuessa astuu myös voimaan uudet rakennus- ja laadunvalvontamääräykset, joiden tarkoituksena on edistää piharakennusten teknistä käyttöikää ja ympäristöystävällisyyttä. 

Uudet määräykset painottavat samalla materiaalien uusiokäyttöä, tilojen muunneltavuutta sekä kustannustehokkuutta. Vanhaa piharakennusta purkaessa on uudistuksen myötä kartoitettava ja määriteltävä uusiokäyttöön kelpaavat materiaalit. Tällä pyritään edistämään kierrätystä ja kiertotaloutta.

Uudistuksessa korostuu myös urakoitsijan vastuu. Jatkossa päävastuullisella urakoitsijalla on täysi työn valvontavastuu sekä viiden vuoden vastuu materiaali- ja rakennusvirheistä. Tämän myötä avaimet käteen -paketteina tilattujen piharakennusten laatu tulee kasvamaan huomattavasti.

Yhteenveto – Voiko pihasaunan rakentaa ilman rakennuslupaa?

Kyllä voit, kunhan rakennus on alle 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä.

Rakennuslupauudistus tulee helpottamaan ja madaltamaan piharakentamisen kynnystä huomattavasti. Enää ei tarvitse käydä läpi pitkää lupaprosessia, johon suuri osa rakennusprojekteista tulee kaatumaan.

Uudistus hyödyttää eritoten omakotitaloasujia sekä pihasaunan rakentajia, sillä vanha laki vaati aina rakennusluvan tulisijallisille pienillekin rakennuksille. Uuden lain myötä tulisija ei lisää turhan byrokratian määrää rakennusprojekteissa.

Uusien rakennusmääräysten astuessa samalla voimaan on tuliterä pihasauna entistä pitkäikäisempi ja ympäristöystävällisempi.

Kun tilaat pihasaunan luotettavalta ammattilaiselta jolla on vuosien kokemus piharakentamisesta ja noudattaa uusia rakennusmääräyksiä, tiedät saavasi korkealaatuisen ja kestävän saunan, joka on myös ympäristöystävällinen koko elinkaarensa ajan.

Related posts